• 26ян.

    Преди почти година публикувахме първото подобно проучване в България – „Интернет магазините – поръчваме електронно, плащаме кеш“ в блога на Vzemibg.com. Тогава в проучването влизаха 55 интернет магазина и резултатите говореха красноречиво за слабото застъпване на електронни разплащателни средства и за наблягането на плащането на ръка. Дали нещо се е променило през изминалата година ще разберете от следващите данни.

    Тазгодишното проучване* включва 190 онлайн магазина, като са включени както всички по-значителни търговци в бранша, така и малки специализирани магазини с по 100-200 артикула. Оказва се, че тенденцията за кешови плащания се запазва.

    Начини на плащане в онлайн магазините

    Начини на плащане в онлайн магазините

    В почти всички електронни магазини можете да заплатите кеш, при доставката, в половината от тях – по банков път и в около 20% – чрез дебитна или кредитна карта, регистрирана в Epay.bg. Останалите електронни и неелектронни методи се поддържат от под 10% от магазините.

    45% от магазините все още поддържат наложен платеж като единствен начин на разплащане. Ако броим плащането по банков път за електронно (имайки предвид електронното банкиране, което се предлага от почти всички български банки), то броя на магазините поддържащи електронни разплащания е 55%. Тази цифра обаче рязко пада до 26%, ако изключим плащането по банков път.

    Изглежда е-търговията все още предстои да се случи в нейния зрял вариант, като това се дължи вероятно на комбинацията от фактори – недоверие към електронните разплащания на част от пазаруващите и все още ниското ниво на техническа компетентност и недостатъчната готовност за инвестиции в подобни средства за плащане от страна на повечето електронни магазини.

    * Проучване на Izgodnobg.com – търсачката за сравнение на цени. Моля, посочвайте източника при цитиране.

    Публикувано от Geo @ 10:47

    Тагове: , , , , , , ,

16 коментара

WP_Orange_Techno
  • Moni Says:

    Аз се разплащам чрез и-пей, използвам дебитната Виза на ПИБ – в доста български сайтове съм плащал така.

  • Geo Says:

    Moni, това е хубаво 🙂 В случая сме извадили статистика за почти 200 български онлайн магазина. Както се вижда, 22% от тях поддържат Epay.Че има и други сайтове, извън онлайн магазините, които ползват разплащания през Epay.bg също е вярно, но е извън предмета на постинга.

  • re Says:

    В случая получаваш стохастична грешка защото няма 200 читави бг сайта за пазаруване.

  • Geo Says:

    Позволи ми да не се съглася с теб 😉 След като лично съм прегледал над 600 български онлайн магазина, мога да твърдя, че са повече от 200.

  • re Says:

    Нека перифразирам. От алекса 100 колко от магазините не предлагат онлайн плащане?

  • Geo Says:

    При нивото на е-търговията в България към момента е смешно да се гледа алекса 100. То всъщност винаги ще е смешно, защото едва ли сайтовете за е-търговия ще могат да изместят вбокс, гугъл, абв, елмаз, аха, старт, днес и т.н. Аудиториите са несравними.

  • re Says:

    В ePay.bg за декември 2008 г. са отчетени 236 045 транзакции на обща стойност 11 789 560 лв. Това означава че целият онлайн пазар е за 60 млн. лв. което не е вярно 🙂

  • re Says:

    В ePay.bg за декември 2008 г. са отчетени 236 045 транзакции на обща стойност 11 789 560 лв. Това означава че целият онлайн пазар е за 720 млн. лв/год което не е вярно 🙂

  • Geo Says:

    Ммм, как стигна до тази цифра??? Защото не виждам никаква логика в последното ти изказване.

  • Geo Says:

    Като се замисля, ако имаш предвид, че 12*5 = 60, то това е напълно грешно. От Epay.bg никога не са казвали колко точно са транзакциите към онлайн магазините. Единствено са споменавали, че близо 1/4 от транзакциите им са само към ЧЕЗ, което дава основание да се смята, че поне 3/4 от оборота им е от плащане на битови сметки.

    Другото е, че тези цифри не показват броя транзакции, извършени със съответния метод, а само броя на магазините, където изобщо е възможно да се ползва. Самите търговци твърдят, неофициално, че над 90% от плащанията им са кешови. Поне такава информация имам.

  • re Says:

    „тези цифри не показват броя транзакции, извършени със съответния метод, а само броя на магазините, където изобщо е възможно да се ползва“

    ePay предлага плащане през нет, тел, банкомат. Кешовите плащания са поети от EasyPay, затова горната цифра е доста показателна за обема на интернет търговия в България, а това че битовите сметки са преобладаващи е факт, но все пак са извършени през интернет и попадат в категорията. Същевременно всички сериозни онлайн магазини предлагат плащане през ePay.

  • Geo Says:

    http://www.investor.bg/?cat=261&id=75640

    „През миналата година за покупки онлайн у нас са дадени 5,49 млн. лв. в общо 224 448 транзакции. Става дума само за разплащания, извършени чрез системата за плащане с банкови карти и микросметки ePay.bg.“

    Ако вземем думите на търговците от преди около година – 90% от плащанията са кеш. Което изненадващо потвърждава сумата от около 60 милиона лева оборот за година.

  • Ralev Logo Design Says:

    Аз пазарувам относително често онлайн.
    Когато се касае за БГ електронни магазини – винаги е било с Наложен Платеж.
    Казвам го в ролята си на купувач 🙂

  • re Says:

    Ще има ли нови данни за 2010г. относно начини на плащане и e-commerce CMS?

  • Geo Says:

    Да, ще публикуваме нови данни, но не мога да кажа кога точно.

  • admin Says: