• 20ян.
    Днес излезе проучване на агенция за измерване на аудиенцията онлайн „Гемиус“ за пазаруващите по Интернет.  Според данните почти всички интернет потребители са запознати с възможностите на електронната търговия. За половината от тях покупките от компютъра са по-удобни и отнемат по-малко време от ходенето в магазините. Но също толкова хора смятат, че е-търговията крие опасности от измами.
     
    13 на сто от хората, които са купували стоки от интернет, го правят редовно, а 20% – поне веднъж месечно.
     
    За всеки трети българин в мрежата предимствата на този тип покупки не се изчерпват само с пестенето на време, но и с по-ниските цени, както и с по-високото качество на продуктите, показва изследването. За някои стоки интернет потребителите са категорични, че не могат да ги намерят в традиционните магазини.
     
    Половината от клиентите във виртуалната мрежа използват търсачка за сайтове при електронни покупки. Други 22 % знаят адресите на международни онлайн магазини и аукциони и редовно ги посещават, сочат данните. Според проучването българите са готови да пазаруват по-често в мрежата отколкото досега и това ще стане реалност в близко бъдеще.

    Публикувано от admin @ 11:34

    Тагове:

5 коментара

WP_Orange_Techno
  • Р. Върбанов Says:

    За съжаление реалността в близкото бъдеще за популяризиране на електронната търговия е много далечна.
    Известно е, че незначителен процент от Интернет потребителите в България купуват онлайн (3,5% срещу 54% в страните от ЕС)и че над 90% от закупилите някакъв продукт не плащан онлайн.
    България е единствената страна в ЕС, където няма статистика за обема на Интернет търговията и за характеристика на българската онлайн потребителска аудитория.
    От друга страна платежоспособните потребители имат Интернет достъп, но и те както и ученици и студенти в 82% само се информират от Мрежата.
    В българските онлайн магазини или няма разлика в цените на стоките или е незначителна, а много често като се добави цената на куриерската служба за доставка нещата се променят.
    И още…………….

  • admin Says:

    Нещо сте се объркал г-н Върбанов. При положение, че изследването показва 20% пазаруващи онлайн поне веднъж на месец, не виждам защо пишете 3.5%. 13% са дори по-редовни от веднъж месечно.

    А момента с цените – определено не съм съгласен, нали затова съществува и Izgodnobg.com 🙂 Онзи ден примерно си пазарувах мишка и, естествено, ползвах именно него. Ето и сравнението на цените – http://www.izgodnobg.com/psearch.php?q=mx1100+logitech. Взех си мишката за 69 лева, при положение, че повечето оферти са в рамките 73-80 лева, а има оферти и до 140 лева… В повечето офлайн магазини, където я гледах също беше 120-140 лева. Така че определено за цените не съм съгласен, както между самите онлайн магазини, така и спрямо офлайн такивата.

  • invester Says:

    моля за линк към самия анализ

  • потребител Says:

    Покупките в интернет – по-бързи, но и опасни
    Пазаруването в интернете по-евтино, но и по-опасно от покупката в магазин. Това показва изследване на компанията за пазарни проучвания “Гемиус” сред българите, сърфиращи в глобалната мрежа.

    Почти всички интернет потребители са запознати с възможностите на електронната търговия. За половината от тях покупките от компютъра са по-удобни и отнемат по-малко време от ходенето в магазините. Но също толкова хора смятат, че е-търговията крие опасности от измами.

  • Съновник Says:

    „13 на сто от хората, които са купували стоки от интернет, го правят редовно, а 20% – поне веднъж месечно.“

    Явно анкетираните доста са завишили стойностите
    Както каза колегата по – горе процента е 3-4%