• 14ян.

  Това ще е обзорна публикация, базирана на току-що излязлото проучване на Civic Consulting, направено по поръчка на ЕС. В следващите 2-3 публикации ще се спрем по-подробно на отделни аспекти от него, заслужаващи внимание. Проучването включва всички страни членки, включително България и е с наименование „Consumer Market Study on the functioning of e-commerce and Internet marketing and selling techniques in the retail of goods“. Izgodnobg.com беше част от проучването – бяхме интервюирани в процеса му.

  26% от имащите достъп до Интернет у дома пазаруват редовно, т.е. поне 1 път на месец, онлайн. 43% пазаруват по-рядко от 1 път в месеца онлайн. Това прави сборно 69% от интернет потребителите, което е доста обнадеждаваща цифра за е-търговията. Въпреки това оценката на оборота е само 29 милиона евро за 2010 година. За сравнение средно 43% от онлайн населението на ЕС пазарува редовно онлайн, а 42% пазаруват по-рядко. По показател общо пазаруващи онлайн се нареждаме на 22-23 място в ЕС пред страни като Кипър, Малта, Латвия, Литва и Унгария. По показател редовно пазаруващи сме дори по-добре – зад нас са Кипър, Румъния, Литва, Латвия, Словения, Унгария и Естония.

  По демографски показатели редовно пазаруващите онлайн е по-вероятно да бъдат мъже на възраст 25-54, а по-рядко пазаруващите са жените и хората над 55 години.

  Интересен факт е, че цели 32% от пазаруващите онлайн у нас са направили покупка от магазин извън територията на страната. Точно толкова е и средната стойност за ЕС. 41% от тези покупки са станали от Великобритания, 23% от САЩ, 21% от Китай, 19% от Германия и 15% от Франция. Средно 464 евро е похарчил всеки пазаруващ в чужбина, сравнено със само 358 евро за покупки от онлайн магазини в България. Определено българските онлайн търговци има над какво да се замислят, според тези данни.

  Ето и подсказки в тази насока – на въпрос „Защо пазарувахте от друга страна?„, българите са дали следните отговори:

  – 75% са отговорили, че е заради по-изгодна цена

  – 46% са отговорили, че продуктът, който са искали да закупят, не е бил наличен в тяхната държава.

  – 41% са го направили, защото в чуждите сайтове има повече избор.

  – 41% считат, че качеството на продуктите е по-добро (по този показател „стърчим“ рязко в извадката, заедно с Румъния (53%!))

  – 19% смятат, че са спестили време, пазарувайки от друга страна

  – 12% го правят, защото могат да прочетат мнения от чужди потребители

  – 5% са посочили по-лесното сравнение на цените онлайн в чуждата страна като фактор

  Цената е определящ фактор и неслучайно цели 74% от българите са ползвали търсачка за сравнение на цени през последните 12% (средно за ЕС – 81%).

  Според проучването начините за разплащане стават все по-дигитални, дори у нас. Ето и отговорите на въпроса „Кои средства за разплащане използвахте при покупките си онлайн през последните 12 месеца?“:

  29% – кредитна карта

  24% – платежни системи като PayPal, ePay и др.

  11% – банков превод

  59% – наложен платеж (плащане при доставка)

  28% – дебитна карта

  2% – директен дебит

  Подреждането е по популярност в ЕС, данните – за България. така се виждат и разликите. Само Словакия, Чехия и Унгария ни „изпреварват“ в употребата на наложен платеж.

  Още полезна информация за електронната търговия в България в следващите публикации от серията:

  Как пазаруват българите онлайн? Мотивация и проблеми.

  Как пазаруват българите онлайн? Как избират продукт и онлайн търговец (онлайн магазин).

  Използване и полза от търсачките за сравнение на цени в България и в ЕС.

  Публикувано от admin @ 10:41

  Тагове: , ,

Comments are closed.