• 10фев.

    В предишната тема, в която извадихме статистика за начините на плащане в онлайн магазините в България се завърза дискусия за това колко е оборотът им. Днес, благодарение на информация от Epay.bg, споделена пред Инвестор.БГ, можем да придобием по-добра представа за това:

    „През миналата година за покупки онлайн у нас са дадени 5,49 млн. лв. в общо 224 448 транзакции. Става дума само за разплащания, извършени чрез системата за плащане с банкови карти и микросметки ePay.bg.“

    Въпреки, че над 20% от онлайн магазините поддържат плащане с Epay.bg, по думите на самите търговци повечето плащания (над 90%) се извършват в кеш, при доставката. Ако направим елементарната сметка излиза, че оборотът от онлайн търговия в България през изминалата година е бил не по-малко от 60 милиона лева (не всички от тези 10% са минали през Epay.bg). Това определено е интересна цифра. Най-малкото, защото за първи път се появава достоверна представа за оборота от онлайн търговия.

    Може да се сравни например с онлайн рекламата, която според последните данни се оценява на 24 млн. лева за 2008-ма. Като процент от БВП (около 65 млрд. лева за 2008 по прогнози) е доста малко, но все пак показва, че в интернет може да се прави бизнес.

    Бихме се радвали на вашите коментари по темата.

    Публикувано от Geo @ 17:24

    Тагове: , , , ,

Един коментар

WP_Orange_Techno
  • re Says:

    Пак се включвам.

    Учуден съм от нивото на интернет транзакциите спрямо общия обем такива в ePay. Излиза че 95% от плащанията осъществени от основната фирма предлагаща интернет плащания в България не са свързани с интернет.

    Също, ако анализираме спрямо пенетрацията излиза около 24 лв средногодишни разходи на човек за онлайн пазаруване.

    Има потенциал, но трябва добавена стойност, а за момента трудно се намира.