• 13фев.

    За първи път от 2001-ва година насам (.com кризата и т.н.) в САЩ отчитат спад от 3% на оборотите в електронната търговия за четвъртото тримесечие на 2008-ма, спрямо същото тримесечие на 2007-ма. „Смятах, че ръстът ще е нулев, така че това е под очакванията“, заяви директорът на ComScore Джиян Фулгони. Той смята, че спадът се дължи в известна степен на по-малкото дни за пазаруване след Деня на благодарността, сравнено с 2007-ма, когато е имало почти цяла допълнителна седмица.

    Електронната търговия като цяло обаче се е повишила с 6% през 2008-ма година.  Най-голям ръст се отчита при видео игрите и конзолите, домашните потреби и мебелите и спортните стоки – 25-29%. Най-голям спад има при музиката, филмите и видеото (-23%), компютърния софтуер (без компютърните игри) (-18%) и бижутата и аксесоарите (-12%).

    ComScore обещават да пуснат проучването си за Януари до седмица, като надеждите на Фулгони са за малък ръст.

    България отчита за 2008-ма 100% ръст на електронната търговия според НСИ, като вероятната цифра на оборота е около 60 млн. лева, както съобщихме в предишна публикация. Дали и с колко ще спадне този процент за 2009-та предстои да видим най-вероятно в началото на 2010-та, тъй като нямаме източници като ComScore, които да публикуват месечни и тримесечни резултати и прогнози.

    Публикувано от Geo @ 11:16

    Тагове: , , ,

Comments are closed.