• 02сеп.

    Работейки ежедневно с българските онлайн магазини виждаме както професионално направени такива, така и много лоши или направо абсурдни практики. Съвсем накратко ще засегнем някои от тях в тази публикация, провокирани от абсурдната ситуация, на която попаднахме преди минути. Ето с какво ни сюрпризира един не особено известен интернет магазин:

    който не показва цените на продуктите си

    Един онлайн магазин, който не показва цените на продуктите си

    Магазинът иска да се регистрирате, за да ви покаже цената на продукта! Строго секретно! Част от най-важнате за клиента информация се пази зад регистрационна форма с около 20 полета за попълване. Не стига това, ама и никъде в сайта няма линк „Регистрирай се“ или нещо подобно. Трябва да се кликне на „Влез“, за да може да се доберете до лелеяната регистрация. Последващи коментари, смятаме, са излишни.

     

    Други, по-често срещани лоши практики, които виждаме, са:

    1. Липсата на информация за контакт.

    За клиента е важно да знае, че ако нещо стане, може да разговаря с жив човек. Дайте поне един телефон, ако имате възможност – безплатен поне за стационарни телефон, ако имате възможност – скайп, ICQ и др.

     2. Липса на информация за начините за плащане и доставка.

    В някои магазини няма посочена информация за това до кои градове и държави се доставя и какви са цените. Също така няма информация и за начините, по които може да се плати покупката. Това е критична информация за клиента и със сигурност ще загубите сериозни проценти от потенциалните купувачи, ако ги карате да избират продукт, да минават през 1-2 етапа в кошницата, за да могат да се запознаят с тези важни условия.

    Както вече писахме, цената и удобството на доставката играят важна роля при избора на онлайн магазин. Не спестявайте тази информация. Ако не можете да дадете цени за всички дестинации, дайте поне ориентировъчни.

    Не малко хора държат да пазаруват с наложен платеж, но има и други, за които удобството на онлайн разплащанията са незаменими. Информирайте клиентите си как могат да платят веднага, а не в край на процеса на покупката. Не ги оставяйте да се чудят и колебаят дали ще могат да направят поръчката във вашия магазин и в крайна сметка да отидат при конкурента ви.

    Ако пазарувате онлайн и ви дразнят и други неща в онлайн магазините, напишете ги като коментар. Това е начина и търговци и клиенти да са по-доволни от електронното пазаруване.

    Публикувано от Geo @ 11:08

    Тагове: , , , , ,

8 коментара

WP_Orange_Techno
  • Plamen Penev Says:

    Чул недоразбрал и да е чул пак нищо разбрал.

    Уважаеми Geo съветвам те да престанеш с тая новата мода да плюеш тоя и оня и да чакаш някой да ти прости. Относно първата част на твоята статия:
    Магазина е без цени защото е на едро. В цял свят е редовна практика е-магазините на едро да не обявяват цените си. Аз лично въртя е-търговия от 2 години с дрехи внос откъде ли не, и да ти кажа няма ама НЯМА сайт за е-търговия на едро където има обявени цени без регистрация. Регистрираш се и тогава цени – това е.

    Относно „лелеяната регистрация с 20 полета“, на е-магазина на едро може да се гледа като на склад, а по принцип след закупуване на стока от склад се взема фактура инак после данъчните…, че и ДДС йок. Така че се изискват не 20 а минимум 23 полета за регистрация:

    Име на фирмата: – трябва за фактура
    Булстат / ЕИК: – трябва за фактура
    ДДС номер: – може и без него
    М.О.Л.: – трябва за фактура

    Адрес на регистрация

    Адрес: – трябва за фактура
    Град: – трябва за фактура
    Пощенски код: – трябва за фактура

    Допълнителна информация

    Телефон: – май трябва(да ти звънят ако запецне мейла ти)
    Факс: – определено макар и отживелица(ами ако ти запецне мейла как ще ти пращат информация, за „фактура проформа“ не си ли чувал)
    E-mail: – май трябва(дано да не запецва)

    Лице за контакт

    Малко Име: – кой си
    Фамилия: – що си
    Адрес: – къде си
    Град: – отде си
    Област: – по-точно отде си
    Пощенски код: – туй как да е
    Държава: – Обезателно

    Допълнителна информация за контакт

    Телефон: – желателно е
    Факс: – добра идея
    Мобилен телефон: – обезателно(поне два)

    Информация за вход в този online магазин

    E-mail адрес: – задължително
    Парола: – задължително (поне 5 знака 🙂 )
    Потвърдете паролата: – подразбира се

    Така да обобщим: След регистрацията е-магазина ще разполага със следната информация за връзка с теб:

    2 адреса за връзка с теб
    2 телефона за връзка с теб
    1 факс за връзка с теб
    2 мобилни телефона за връзка с теб
    2 мейла за връзка с теб

    т.е. дори е-магазина да има САМО 1 телефон и 1 мейл за обратна връзка, в момента в който им звъннеш на този телефон или им пратиш мейл те ще имат уау цели 1,2,3… 9 начина да се свържат с теб и то естествено след като направиш „лелеяната регистрация с 20-те полета“. Така че, шансовете ти за стабилна кореспонденция било то класическа или електронна са увеличени 9 пъти … аз бих си попълнил формата тихо и кротко а за теб, незнам.

    Относно точка 1 Липсата на информация за контакт.:

    Безплатни номера за стационарни телефони има само за оплакване и за мрънкане, а на повечето хора им дай да мрънкат и да се оплакват до безкрай, затова телефона е безплатен (единствената грижа за клиента). Поради тази проста причина в е-магазините на едро не ги слагат, все пак никой няма време за губене с разни мрънкала при положение че на другата линия чака клиент с поръчка за 2000 и нагоре лева. Та да поясня, в някои е-магазини на едро след като се уверят че си стабилен клиент, ти назначават човек който да ти обслужва бъдещите поръчки като естествено получаваш номера му и стига да му призвъниш ти се обажда веднага. Относно Skype i ICQ, имайки впредвид естеството на нещата от които се интересуват клиентите, това да се използват тези начини за общуване е толкова крайно глупаво и нелепо колкото да предложиш брак на някоя с безплатен SMS от сайта на Mtel.

    Относно точка 2. Липса на информация за начините за плащане и доставка.:

    НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ:

    1. Кредитна/Дебитна/PayPal карта – Кой ЛУД ще плати стока за 2, 3 хиляди, че и нагоре с кредитна и прочие карта. Само таксите за транзакция идват повече от печалбата която си предвидил за стоката т.е. ще си на минус(няма да останат пари за хляб и на кучето дето пази склада)да не говорим за това че данъчните като видят да хвърчат разни хилядарки по картите, всеки месец ще ти се лепят като циреи на зад*ика.

    2. Наложен платеж – кой търговец ще прати стока за 2, 3 хиляди, че и нагоре с наложен платеж – НИКОЙ(освен някой луд).

    3. Пощенски запис – хе-хе Соцромантика, да бе да.

    4. Банков превод – това става

    НАЧИН НА ДОСТАВКА

    1. По куриер – Поредната лудост т.е. куриерските фирми много ще ти се радват, питаш се що, ами щото е-магазина ти на едро най-редовно ще им изкарва тлъсти премии, а печалба… мне

    2. На място – това звучи разумно

    3. Договаря се някакъв начин за транспорт след личен разговор със собственика на е-магазина на едро.

    Да поясня: Повечето собственици на е-магазини на едро използват OpenSource платформи за е-търговия като ZenCart, osCommerce и т.н. В тези платформи „фабрично“ са заложени тези 2 стъпки : начин на плащане и начин на доставка и имайки впредвид че, плащането става с големи суми и транспорта на стоката трябва са се планира прецизно, защото една логистична грешка може да доведе до големи финансови загуби, е-търговците просто оставят тези 2 стъпки „ей така“ ( защо ли … ами защото е много трудно тези две стъпки да се премахнат от системата без да се запази стабилната и безпроблемна работа на използваната платформа за е-търговия) и масово ПРЕДПОЧИТАТ всичко свързано с плащане и транспорт да се договаря САМО след личен разговор с клиента. Така че не се учудвай защо тези стъпки ги няма или не са достатъчно ясни.

    Да ти дам един пример: клиент влиза в е-магазина на едро и вижда че стоката може да се праща само по дадена куриерска или транспортна фирма и факта че на клиента не му изнасят цените на тази фирма може да го откаже от евентуална поръчка, а ако клиента се обади в офиса на е-магазина и сам нареди по какъв начин да му се изпрати стоката … това променя нещата.

    Да ти дам втори пример: клиент влиза в е-магазина на едро и вижда че стоката може да се плаща по няколко начина, да речем кредитна карта, PayPal и наложен платеж, та клиента си казва: нямам кредитна карта, квой туй ПейПал (еде ли се пии ли се) и най-вече наложения платеж, не вярвам че клиента ще се чуства спокоен ако държи 2,3 хиляди че и нагоре лева в джоба си и да чака да дойде куриера спокойно, щото вместо куриер може да дойде некой дебел врат и … т.н. Това всичкото автоматично го отказва от евентуална поръчка, а ако клиента се обади в офиса на е-магазина и сам договори удобен за него начин да изплати стоката … това променя нещата.

    Относно „абсурдните практики“ и „особено неизвестните е-магазини“:
    е-магазините на едро както се казва „са друга Индия“. Платформата за е-търговия се използва поради 1 причина:
    Клиента да се зариби и да обмени информация за връзка с е-търговеца. Като първата поръчка става онлайн както си е реда а, следващите поръчки стават по телефон, факс, мейл и т.н като е-магазина служи само за ориентировъчна брошура(никой не би си дигнал дупето от София, да отиде да речем до централния склад на е-магазина във Варна само така да поогледа) и евентуално за генериране на фактура проформа служеща само за някакво ранно ценообразуване. Така че, извода е: дизайна, трафик рейтинга, функционалността и прочие съпътстващи фактори за един е-магазин, в нашия случай: е-магазин на едро НЕ СА задължителни. Даже за по-сигурно ще се аргументирам с един истински случай: сайта на една Английска компания за е-търговия на дрехи на едро, отговаря изключително точно на твоето описание за лош е-магазин даже е по-зле, НО склада им е колкото е площа на НДК… как ли го постигат. И btw може би вафличката която си хапваш с кафето сутрин, преди да стигне до лъскавия магазин откъдето си я купил, съм 100% сигурен че е минала през някои „не особено известен“ мърляв склад на едро с „абсурдни практики“ от сорта на зле оклепана със спрей
    рекламна табела от шперплат. Така че, ако не схващаш тънкия намек ще обясня: повечето стоки по електронните рафтове на голяма част от лъскавите, лесни за ползване и т.н. е-магазини идва точно от тези сайтове от който ти се възмущаваш. Факта че тази стока достига до там доказва доста неща и ще оставя удоволствието на теб да разбереш ,кои са тези неща.

    Най-накрая заключение:
    Уважаеми GEO, не приемай написаното от мен като остра критика или като лична нападка, НАПРОТИВ просто разделих статията ти на две и направих разбор на нещата казани от теб. Първата половина си е малко гадничка и за жалост е пропита с типичния български манталитет: чул недорабрал ама давай да критикуваме жлъчно. Втората половина в общи линии си я бива: кратко точно и ясно и най-вече с позиция по въпроса, при положение че можеше просто да гледаш отстрани, да се хилиш злобно и да си речеш: „като им е толкова акъла на нашите е-търговци да мрат, немоа се занимавам с тях и техните глупости“, но въпреки това отдели от времето си да драснеш няколко реда било то полезни или не, поздравления за което. Така че ако си поне малко свестен тип ще почнеш да пишеш статиите си издържани изцяло в стила на втората половина от текущата ти статия и като резултат вместо конско като моето, ще получаваш изключително приятни отзиви.

    Това АДРЕСИРАМ към всички потребители (включително GEO), както има хора и хора така има и е-магазини и е-магазини, макар на пръв поглед да си приличат те са различни и това е факт. Това предполага че в повечето ситуации индивидуалния подход е решаващ фактор при изграждане на реална оценка за дадено нещо, а за жалост малцина са хората който подхождат така. Изхождайки от израза: „Десет човека като кажат че, сестра ти е Ку*ва върви обяснявай че нямаш сестра“ това ме навежда на мисълта че, навред из БГ интернет пространството „щъкат“ множество групички от по десет човека които акат и цапат родното интернет пространство с техните тъпи, безполезни, неаргументирани жалки ама инак компетентни мнения и най-лошото има още много други групички от по 10 човека който ги дели бая кабел разстояние от другите 10 човека и въпреки това им вярват, подкрепят ги и безропотно се съгласяват с техните изказвания. Както се знае, срещу скромната сума от 70 лева на година всеки може да си „пусне“ някакъв сайт и да пише каквото си иска т.е. да ака и цапа и освен сайта си, въпросния човек или група от хора акат и цапат Вашето мнение. Така че драги потребители не позволявайте Вашето мнение всъщност да е мнението на тези „чули недоразбрали ама инак компетентни“ хора, който даже имат наглостта да се самообявяват за крайна инстанция по въпроси които даже не разбират, а както знаете само глупаците се изказват за неща които не разбират. От Вас зависи дали ще допуснете тези неща да станат реалност, в противен случай жална ни майка на нас потребителите и на родното ни интернет пространство.

    Това беше от мен.

    PS: Отивам да си купя нова клавиатура.

  • Geo Says:

    Здравейте г-н Пенев,

    Работим всеки ден с най-различни онлайн магазини (над 220, ако трябва да сме точни), така че се стараем да няма „нечул-невидял“, особено като си позволим да правим case-studies. В случая в постинга в първата част визираме вашия магазин, в следващата част – често срещани грешки по принцип в онлайн магазините.

    В случая вашия магазин по никакъв, ама никакъв начин не показва, че е магазин за продажба на едро. Никъде не го пише, нито на видимо, нито на не толкова видимо място. Напротив, ето какво четем в страниците с полезна информация:

    „Стоките от xxxxxxxxxx се доставят с куриер до адреса даден при заявката.“
    „Цената за доставка е 8лв. + 1% наложен платеж.“ – такава цена е абсурдна за пратки с тегло над 1кг.
    „При покупка над 5 GSM апарата правим отстъпки.“ – т.е. продавате и под 5, което едва ли може да се нарече „на едро“.
    и накрая „Плащането се извършва при доставка.“

    Как смятате, че може да се разбере по горенаписаното, че става въпрос за магазин на едро? След като ние не успяхме да разберем това, едва ли средностатистическия потребител ще може да го направи. Считам за излишно да коментирам останалата част от коментара ви.

  • Plamen Penev Says:

    Магазина не е мой. 🙂

  • Plamen Penev Says:

    Магазина НЕ Е МОЙ. 🙂 Да уточним

    Аз разсъждавах въз основа на първия Ви постинг. Относно информацията съдържаща се във Вашия отговор… май не е упомената като аргумент в основния пост.

    PS: Добра идея е да коментирате последната част от моя постинг особено най-последната, все пак ако сте себеуважаващ се човек и интернет потребител.

  • Детски Дрехи Says:

    Статията е много вярна, но определено е доста непулна 🙂 Като собственичка на ел. магазин за детски дрехи бих добавила, че най-важното е да има добро представяне на продукти. Без качествени и професионално старателно снимани дрехи или други продукти ще изгоните клиентите си много по-бързо, от колкото липсата на контакти и т.н.;) Същото важи и за описанията на продуктите, повечето търговци описват снимките които, потребителите виждат и сами, а не се замислят че трябва да разкажат за ползите от продукта, един вид невидимото на снимките 😉 Споделям тази информация от личен опит-грешка-GoogleOptimizer-опит-гресхка… Ще се радвам да чуя мнението и на дръги оналйн търговци 😉

  • Детски Дрехи Says:

    Моля обърнете внимание на формата за коментари със Сафари 4, и по-точно шрифта 🙂 определено е ужасно дребен и написаното е нечетимо. Извинявам се за грешките от предишния коментар

  • Мартин Панайотов Says:

    Като цяло статията ми хареса. Мога много да допълня но има много вярни неща. Единствено не ми харесва жаргонния език който се използва. Също така Пламен има право но само когато говорим за магазин на едро. Несъм съгласен с него относно тел за връзка.
    Аз вземам за пример световните лидери в областта. Нашият онлайн магазин за дрехи е на адрес SpiralFashion.com и сме се постарали да вкараме последните тенденции в магазиностроенето. Ние също имаме онлайн магазин на едро но той е изцяло зад парола.
    Поздрави и продължавайте със статиите.

  • Tarna Says:

    Бих добавила, че винаги трябва да има снимки на стоките, но не само една, а от различни страни. Ако се продават чанти, например, задължително снимка и отвътре. Някои стоки се предлагат в различни цветове. Хубаво е при избор на цвят да се променя и снимката. Иначе за цените сте напълно прави. Вляза ли в сайт, в който цените са тайна, веднага гледам да го напусна.